A motor-jogositvany.hu oldal segítségével szereztem meg a jogosítványom

A jogosítvány manapság nem kevés pénzbe kerül. Régen se volt olcsó mulatság, de manapság egyre gyorsabban és gyorsabban emelkednek az árak. Sok ismerősöm van, aki csak akkor tudta letenni a jogosítványt, mikor már önálló keresettel rendelkezett, illetve olyan fiatalok is vannak, akik diákmunkával keresik meg a jogsira a pénzt, mivel a szüleik nem tudják fizetni. Én is egy ilyen gyerek voltam, nyáron elmentem dobozokat pakolni, és a kemény munkának meglett a gyümölcse, szeptembertől már kezdhettem is. Illetve, kezdtem volna, de mikor a szüleim megtudták, hogy én autó helyett mégis inkább a motort akarom megtanulni, már nem támogattak benne. Anyám rendesen ellenezte, mondván, “neked az túl veszélyes fiacskám!”, meg “egy szem fiú gyermekem vagy, mi lesz velem nélküled?” és így tovább…. Hát anya, hihetetlen. Értettem az aggodalmát, de engem nem lehetett eltántorítani! Elkezdtem utána nézni a dolgoknak. Vajon mennyi az annyi és mennyi idő amíg végre motorra ülhetek? A motor-jogositvany.hu oldalon szerencsére könnyen informálódhatunk, professzionális segítséget nyújtanak kezdő motorosoknak.

Jónak tűnt a weboldal, így úgy döntöttem, hogy betartom a tanácsokat. Első lépésként szerepel például, hogy pontosan döntsük el, hogy mit akarunk. EZ nekem nem volt egy könnyű feladat, hiszen nem voltam teljesen tisztában a kategóriákkal. De az emlegetett oldalon találhatunk részleteket mindegyik típusról. A jogosítvány-kategóriáknál pontokra vannak szedve, hogy miért is érdemes a Fordulat Autós-Motoros Iskolát választani. Azt is tanácsolják, hogy tartsuk be a fokozatosság elvét, ami számomra természetes, hiszen úgy, hogy még semmilyen járművet sem vezettem életem során, nyilván nem fogok a legnagyobb motorra egyből ráülni.

Aztán ugye, mint minden ilyesfajta dolgot, itt is az elméletnél kell kezdeni. Elmélet nélkül nincs gyakorlat, mondta mindig apám. Habár azért az elméletnek sincs túl sok értelme gyakorlat nélkül. A kettő együtt működik jól. Itt aztán azt is át kell gondolni, mikor jelentkezünk. Hiszen az a leghatékonyabb, ha az elmélet után rögtön motorra ülhetünk, így a friss tudást azonnal tudjuk átültetni a gyakorlatba. Viszont, bár a KRESZ-t bármikor meg lehet csinálni, a gyakorlattal nem ez a helyzet. Hiszen a motorozásnál sokkal jobban kell számolni az időjárásbeli viszontagságokkal.

Ha sikeresen teljesítettük a KRESZ vizsgát, már csapathatjuk is a gyakorlatot, majd pedig mehetünk ki a forgalomba. Ha a gyakorlatot is sikeresen teljesítettük, akkor sem kell elszállni, hiszen maga a gyakorlat csak a vizsgára készít fel. Ezt követően még sok gyakorlásra és rutinra van szükség. És természetesen az elsősegély tanfolyamról sem szabad megfeledkezni. Ez alapvetően gyorsan elsajátítható, és a vizsga sem nehéz, azonban érdemes mindenre odafigyelni a tanfolyamon, hiszen bármikor kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy szükség lesz a segítségünkre.

A jogosítványon és a járművön kívül szükség lesz még felszerelésre. Egy motorosnak ugyanis szüksége van bukósisakra, védő ruhára, motoros dzsekire, csizmára és akár kesztyűre is. Ha sokáig szeretnénk használni a ruházatot, úgy ahogy a motort sem csak pár hónapra vesszük, itt is érdemes jó minőségűt venni, ami hosszabb távon is jó. Azonban ez sem két fillér. De erre is van könnyítés. Ugyanis a motor-jogositvany.hu oldalról átmehetünk egy másik weboldalra, ami egy kifejezetten motoros felszerelésekkel foglalkozó webáruház, és ahol kedvezményesen szerezhetjük be mindazt, amire szükség van. Nekem nagyon sokat segített ez így, hiszen nem kellett vadásznom, keresgélnem. Meg kellett küzdeni érte, de végül sikeresen a kezemben tarthattam a jogosítványomat! Örvendek, hogy elértem ezt a célt!