A modern zeneiskola

Fiatalabb koromban rengeteget zenéltem. Elve énektagozatos osztályba jártam általános iskolában, emellett viszont még 6 évig zongoráztam is. Ami eszembe jut a zene suliról, ha arra gondolok, hogy milyen épületek voltak, az az elavultság, ódonság, öregség. Sajnos sosem volt igazán támogatott a létesítmény, így a felújítás költségeit kimerítette a vakolás és a festés, illetve a katasztrofális állapotok megszüntetése. Mindettől függetlenül a céljának megfelelt, és sok évtizeden keresztül nyújtott, és még nyújt most is, otthont a zenélni vágyóknak és oktatóiknak. Mindemellett sokkal jobb érzés lehet egy teljesen felújított, modern zeneiskolába járni, akár gyerek fejjel, akár tanárként is gondolunk erre a helyre. A múltkoriban látott létesítmény például kifejezetten tetszett nekem.

Annak az iskolának az épületei ugyanis nem csak újnak, és szépnek tűntek, de napelemes rendszerek beépítésére is sorkerült a közelmúltban. Ez pedig nem kis szó. A diákok így olyan helyre járhattak tanulni, ahová nem csak a zene szeretete vonzotta őket, hanem maga a hely szelleme is. Ki ne akarna egy csúcs modern suliba járni, mindegy mit kéne tanulni? Ráadásul a panelek nem csak menő megjelenést kölcsönöztek az épületüknek, de gazdaságilag is éreztették pozitív hatásukat. Sikerült ugyanis beszélnem a gazdasági vezetővel, akinél rákérdeztem a dolgokra. Az elmondása szerint kifejezetten jó ötlet volt be építeni ezeket a rendszereket, mivel így sokkal több pénz jut más dolgokra, például a hangszerek karbantartására, illetve a dekorációkra. Emellett több verseny utazási és nevezési költségeit is ki tudják fizetni diákjaik helyett, hiszen a villanyszámlájuk gyakorlatilag nullával egyenlő.

Megkérdeztem, hogy nem volt-e problémás a beszerelés. Erre kiderült, hogy milyen követelményeknek kell megfelelnie annak aki, ilyesmit szeretne beépíttetni magának. Az egyik legfontosabb a tető ellenálló ereje. A paneleknek ugyanis elég nagy súlya van, ezért fontos, hogy kellően felszerelt és megerősített építmény legyen az alapja. Mutatott több épületet is ahol a rendszerek nem a tetőre, hanem a ház mellett, a földre lettek telepítve, pontosan azért, mert azok a tetők nem voltak elég strapabíróak ahhoz, hogy kockáztassanak. Természetesen alacsonyabb szinten ugyan olyan jól működik a dolog.

Ami kérdéses lehet, az a tájolás. Igazából akkor éri meg ilyen eszközöket beépíteni, ha déli vagy dél közeli tájolást tudunk biztosítani. A dőlés szög is fontos bár a tökéletestől való eltérés ebben az esetben csak kisebb teljesítmény csökkenést okoz.

A panel rendszerek méreteinek meghatározásáról is kérdeztem, amire meglepő választ kaptam. Elmondása szerint ugyanis nem biztos, hogy mindenkinek megéri plusz áramot termelni. Én korábban arra gondoltam, hogy amikor belevágok egy ilyen projektbe, akkor elég nagy rendszert fogok beszerezni ahhoz, hogy ne csak lenullázzam a villanyszámláim, hanem még pluszba is termeljek áramot, amit el is tudok adni. Felvilágosítást kaptam azonban, hogy ez rengeteg macerával jár, ugyanis számlaképesnek kell lennie, és elég szigorú engedélyeket is be kell szereznünk hozzá. Adóznunk is kell, illetve rengeteg papírmunkára is fel kell készülni, ráadásul a szolgáltató csökkentett díjat fizet az általunk plusban termelt energiáért. Ezek fényében át kell gondolni alaposan, hogy valaki akar-e extra termelést. Emellett a leggyorsabb megtérülést is úgy tudjuk elérni, ha lenullázzuk a villanyszámlákat, de nem termelünk többet, mint amennyi ehhez kell.

Hozzá tette még azt is, hogy fontos számukra a környezet védelme is, elvégre is a zene és a természet egész közel áll egymáshoz, így az egyik fő küldetésük a harmóniának a megőrzése, ami ugyan úgy vonatkozik a környezetre is, mint a zenére.

Egy dolog érdekelt már csak, hogy vajon honnan volt annyi befektetni való pénze egy zeneiskolának, hogy ilyen komoly parkot megengedhessen magának. Persze erre nem kérdeztem rá konkrétan, de azt sikerült kiderítenem, hogy komoly Európai Uniós és állami támogatást kaptak ehhez a fejlesztéshez. Ez persze nem meglepő, hiszen a megújuló energiaforrásokra való átállás egyre inkább népszerű, és egyre inkább élvezi az egyes nemzetek támogatását.

Összességében azt kell mondanom, hogy rendkívül örültem, hogy láttam ilyen zeneiskolát, ahol látszik, hogy folyamatosan lépést tartanak a fejlődéssel, és nem hanyagolják el a környezetet sem. Mindenképp gondolkozóba estem azon is, hogy beszerezzek magamnak egy ilyen napelem rendszert otthonra is, elvégre is az elmondottak alapján kifejezetten jó üzletnek tűnik.