A versekben megbúvó legújabb technológiák

Amikor versekről beszélünk, a legtöbb embernek rögtön a szerelem vagy a szenvedés jut eszébe, mint téma. Holott egy vers ennél sokkal hétköznapibb dolgokról is szólhat. Már nálunk is elhangzott példának, amikor valaki Kosztolányi egy versébe képzelve magát elmélkedett a motoros csizmákról, de nem kell ilyen távolra utaznunk időben, hogy megértsük, mire gondolunk. Az irodalomórákon úgyis elkövetik már előttünk azt a hibát, hogy csak a régi időkről beszélnek, és nem aktuális dolgokat akarnak mutatni a fiataloknak, amiket ők is megértenek.

Nekem egy autószerelő ismerősöm volt az, aki megmutatta, hogy a művészeten keresztül sokkal jobban lehet üzenni az emberekhez: ő a Mannol motorolajról írt verset, mely később egy újságban is megjelent, és amellett, hogy tényleg szép volt, még komoly információanyaggal is rendelkezett.

Ha egy ilyennel ismertetnénk meg a fiatalokat, akik közül a fiúkat például lehet, hogy nem is érdekli éppen más, mint az autók, és az autójuk karbantartása, lehet, hogy sokkal pozitívabban tekintenének az irodalom szerepére. Mert egy ember írhat szépen arról, hogy miért fontos a motorolaj – és én is most tudtam meg azt, hogy arra szolgál, hogy az alkatrészek az autóban ne rongálódjanak, sérüljenek az egymással való érintkezésnél, ne melegedjenek túl, és sokkal hosszabb élettartama legyen a motorunknak.

Ez pedig pont az a tudás, ami a KRESZ oktatásokon kimarad, pedig létfontosságú ahhoz, hogy az ember tudatos és felelősségteljes autótulajdonos legyen. Ha valaki például elvált szülők gyereke, és nincs a családban egy technológiaszerető édesapa, aki megmutatja, mire lehet használni egy Mannol motorolajat, hogyan lehet kereket cserélni, vagy egyszerűen elmagyarázza, hogy az autó ápolására miért kell időt és pénzt fordítani, akkor ezt gyakran sehol se tudja bepótolni egy hétköznapi vezető.

Ha pedig nem figyelünk rá, az az autónk életébe is kerülhet – vagy a miénkbe, hogyha esetleg olyan súlyos hiányosságokat hagyunk. Vásárolni egy Mannol motorolajat még a legjobb helyen is százszor olcsóbb, mint egy új motort beszereltetni, azért, mert az előző a nem jó karbantartás miatt tönkrement. Még akkor is, ha az előírásoknak megfelelően ezt minden évben megtesszük.

Ez egy olyan aktuális probléma, ami mindenki életében megjelenik, és hidat képezhet köztünk és a művészet közt – nem ajánlott tehát olyan lazán venni, mikor arról van szó, hogy mennyire lesznek népszerűek a fiatalok körében a versek.

Autószerelő barátomnak pedig azóta több hasznos is hozott, hogy egy ilyen versben mondhatta el a véleményét a Mannolról: azóta jóval több ember jár hozzá, hogy ellenőrizze az autóját, végezze el a szükséges éves karbantartásokat, és meséljen még arról, hogy mit érdemes tudni. Ilyen módon ugyanis elhiszik róla, hogy jó szakember, aki szélet látókörrel rendelkezik – csak azért, mert versben mondta el, hogy évente cseréljük a motorolajat, nem pedig prózában.