Tesóm szülinapi ajándéka

Tesómtól kaptam két jegyet szülinapomra, stand up comedy előadásra. Nagyon vártam már az estét, a sok nevetést, a frappáns poénokat, és azt is nagyon vártam, hogy testvéremmel kicsit kettesben legyek. A műsor kezdése előtt egy órával beszéltük meg a találkozót a színház melletti irodalmi kávézóba. Tesóm üzente, hogy ne késsek, mert rendkívüli bejelentést is szeretne tenni, ezért a megbeszélt idő előtt már ott ültem, vártam rá izgatottan. Barni bátyám is hamarosan befutott, jókedvű volt, elégedett, csekkoltuk a fellépők névsorát, biztosak voltunk, hogy rengeteg nevetést tartogat még az este hátralévő része. Mindkettőnk kedvenc humoristája is a fellépők között volt, és egymás szavába vágva emlegettük korábbi kedvelt poénjait. Már dőltünk a nevetéstől, mikor bátyám hirtelen elkomolyodott, és ünnepélyesen széttárt karral bejelentette, hogy egy betéti társaság alapításába fogott bele.

Én egy pillanatra teljesen összezavarodtam, nem tudtam eldönteni, hogy tréfál vagy komolyan gondolja, de ahogy hosszan néztem a szemébe, leesett nekem is, hogy bizony ez már komoly, eldöntötte, és már csinálja is. Ezután, hagytam, hogy ő beszéljen, és rám is zúdított minden infót, amit eddig megtudott egy betéti társaság alapítása kapcsán. Fő információs támogatója egy weboldal volt, amit nagyon hitelesnek talált, a neve grossoffice.hu. Ezen az oldalon a minden szükséges információ megtalálható a bt alapítással kapcsolatban, már többször alaposan átböngészte, és most már letisztultak benne az információk.

Ezután átült mellém, rákattintott a grossoffice.hu oldalra, és elkezdte magyarázni az oldalon látottakat. A központi iroda nagyon jó helyen van, a második kerületben, a Bem rakparton, itt személyesen is minden kérdésre tudnak válaszolni. De maga a weboldal annyira informatív, hogy eddig nem volt még olyan kérdés, amire nem volt leírva a válasz.

Megmutatta, hogy a gyakori kérdésekre a válaszok mennyire kimerítőek és teljességre törekvőek. Innen tudtam, hogy legalább két személy szükséges a bt alapításához. A barátnője lesz a beltag, a testvérem a kültag. Maga az alapítás költsége rendkívül olcsó, akár fejenként ezer forint is elég. Mindketten felnőttek, rég betöltötték a tizennyolcadig évüket, jogi akadálya nincs a cégalapításnak.

Természetesen érvényes okmányokra szükség van, mint személyi igazolvány, lakcímkártya, adókártya, ezeket mindketten leellenőrizték, és be fogják mutatni az ügyvédnek. Tesóm barátnőjének van egy kis földszintes lakása, és ez lesz a cég székhelye. Jogilag igazolni kell, hogy a lakás Kata tulajdona. Az okiratokat érdemes ügyvéd előtt aláírni, vagy igazolni az aláírások valódiságát, szóval egy ügyvéd mindenképpen szükséges.

Maga a betéti társaság alapítása lépésenként: aláírási időpontot szükséges egyeztetni a grossoffice.hu-n feltüntetett telefonszámon. Ezután töltsük le az adatlapot, amit ki kell tölteni, megszerkeszteni, és visszaküldeni az itt megadott e-mail címre csatormány formájában. Ezután a személyes megjelenés során további adminisztrációs folyamatok várnak ránk. A következő feladat a cégbírósági bejegyzés intézése. Majd értesítik az ügyfelet a bejegyzésről email-ben és telefonon. Végül pedig egy számlanyitásra lesz még szükség az e-akta segítségével a választott banknál.

A bt. székhelyét illetően Kata nyilatkozik, a TAKARNET rendszeren keresztül, majd az ügyvédje leellenőrzi ennek valódiságát.

A bt. alapítás folyamata elég gyors: időpont egyeztetés után személyes megjelenés, majd ügyvédek jelenlétében a kötelező aláírások megtétele szükséges. Ezután a cégbírósági bejegyzés a esetek többségében két-három munkanap alatt megtörténik.

Miután rám zúdította tesóm ezt a temérdek információmennyiséget, úgy éreztem, hogy képtelen vagyok több információt már befogadni. Úgy mentünk át a stand up estre, hogy nagyon vártam, hogy eltereljék a figyelmem a humoristák, és csak arra vágytam, hogy az este további része könnyed legyen, sok-sok nevetéssel, humorral. De ettől még a dolog hasznossága megkérdőjelezhetetlen – csak azt majd munkaidőben.