A művészet és a technika jól megférnek egymással

Tudom, hogy engem mindenki egy kicsit magamnak valónak tart. Nincs is ezzel semmi baj, de azért szeretném elmondani, hogy mi, irodalombolondok sem vagyunk mind csak odabenn kuksoló szobapalánták. A művészet és a technika kiválóan megférnek egymással, csak tudni kell a receptet a megfelelő házasításhoz.

Eleinte én is idegenkedtem a technika vívmányaitól. Az első saját verseimet egy egyszerű, kockás füzetbe írtam, ha rajzoltam, azt szigorúan papírra, ceruzával tettem – sosem használtam olyasmit, mint digitalizáló tábla vagy akár szövegszerkesztő.

Persze a technika és a praktikum később belopta magát az életembe, és most már én is lelkesen motorizáltam magam. Ma már nagyon sok mindent el tudok intézni online vagy a kütyükn keresztül, így pedig gyorsabb, hatékonyabb és egy kicsit kipihentebb is vagyok.

Születésnapi ajándék

Az egyik nagy áttörés az életemben, hogy belekezdtem az okosóra használatába. Még korábban olvastam róla egy cikket, és felkeltette az érdeklődésemet. Vajon mit lehet csinálni egy ilyen óra segítségével?

ajandek.varazslo.hu/blog/item/okosora-valasztas-okosan

A fenti írás azért érdekes, mert egyáltalán nem azokat a szempontokat hozta, amelyekre számítottam. Mielőtt elolvastam volna, azt gondoltam, hogy az okosóra csak egy kiegészítő, amelyik még gyorsabbá teszi az életünket és még nagyobb kütyüfüggővé tesz bennünket.

Csakhogy a cikket pont akkor olvastam, amikor közeledett a nagymamám születésnapja. Szerettem volna valami érdekes dologgal meglepni, de olyasmivel, amelyik az egészségét is óvja.

Az oldal, ahol a cikket találtam, arra való, hogy ajándékot keressünk a szeretteinknek. Be kell írni, kinek, milyen alkalomra, milyen értékben, milyen jellegű ajándékra vadászunk, az oldal pedig kiad nekünk mindenféle ötleteket, amiket különböző webshopokból meg is lehet rendelni.

Legnagyobb meglepetésemre a 70 éves mamámnak egy ilyen kütyüt ajánlott… Kíváncsi voltam a logikára, mert eddig mindig jó tippeket kaptam az oldaltól, de ez az egy, ez valahogy nem fért a fejembe.

Aztán hamar kiderült, hogy léteznek olyan okosórák is, amelyeket kifejezetten idős embereknek találtak ki. Érzékelik a pulzust és képesek riasztani, ha valami szokatlant tapasztalnak. Arra is alkalmasak, hogy megosszák a viselőjük tartózkodási helyét, így GPS alapján mindig látni lehet, merre járnak. Segélyhívóként is tudnak működni, sokkal egyszerűbben használhatók, mint egy okostelefon. Ráadásul az óra mindig kéznél van.

Nem csak a nagyinak

Engem a cikk meggyőzött és vettem egy jó kis nagyis okosórát, ami most mind a kettőnknek nagy biztonságérzetet ad. Fúrta viszont az oldalamat, én hogyan tudnám hasznát venni egy ilyen kütyünek. Végül egy olyat szereztem be, amelyiknek lépésszámláló funkciója is van. Nagyon jó vételnek tűnik, mert érzem, hogy a hatására aktívabb vagyok.

A kütyü képes rá, hogy figyelje a pulzusomat és azt, hogy mennyire vagyok aktív egy adott napon. Az alvásom ritmusát is rögzíti, láthatom, hogy mennyire nyugodtak vagy forgolódósak az éjszakáim, mennyi időt töltök tényleges pihenéssel, és mikor alszom csak felületesen és nyugtalanul. Nekem ez a része nagyon tetszik, mert azóta tudatosabban odafigyelek, hogy mivel töltöm a napjaimat.

ajandek.varazslo.hu/blog/item/okosora-valasztas-okosan

Művészet és okosóra

Mivel így nap közben többet mozgok, nem kell minden nap órákat az edzőteremben töltenem, fáradtan, úgy, hogy más csak közepes intenzitású mozgást (ú.n. “lötyögést”) tudok kivitelezni. Sokkal több időm marad más, érdekesebb és hasznosabb dolgokra.

Amióta okos órát használok, többet festek, írok, rajzolok. Nyugodtan hallgathatom a zenét közben, a csuklómra erősített óra úgyis jelez, ha hív vagy üzen valaki. Nekem ez hatalmas könnyebbséget jelent. Végre elmélyülhetek abban, amit szeretek csinálni.

Amennyire idegenkedtem régen a mindenféle modern technikáktól, most annyira vagyok elégedett azzal, ahogyan a kütyük segítségével ki tudom tágítani a lehetőségeimet. Nagy élmény, hogy egy kicsit másképp, hatékonyabban dolgozhatok, és közben a mamámat is biztonságban tudhatom.

Mindenkinek azt ajánlom, hogy legyen nyitott az újításokra. A művészet, az alkotás és az új dolgok kipróbálása nem zárják ki egymást – mindennek megvan a maga helye és ideje, és ha ügyesen össze tudjuk hangolni, mire van szükségünk, akkor egészen jó dolgokat is tapasztalhatunk.