A legutóbbi könyvbeszerző körút eredménye: egy új polcos állvány

Amikor összeköltöztünk a barátommal mindketten hoztunk egy, s mást a magunk kis addig felhalmozott vagyonából – egy házimozi rendszer, egy tengerimalac, egy szekrénysor, egy ágy. S egyesítettünk erőinket a könyvek terén is: mindketten igyekeztünk eddig sok jó olvasmányt beszerezni, de a két gyűjtemény egyesítésével már egy egészen komoly házi könyvtár jött létre.

Azonban innentől kezdve nem volt megoldható az, hogy a szoba sarkában építsünk oszlopokat az újonnan vásárolt könyvekből, nem akartuk ilyen méltatlanul tárolni a könyveinket, szóval új megoldást kellett keresni. Mivel bérelt lakásba költöztünk, olyan polcos állvány lett volna az ideális, ami stabilan áll anélkül, hogy a falba kellene fúrni egy rögzítő elemet – a tulajdonos jelezte, nem örülne annak, ha agyonszögelnénk a szobák falait, csak akkor folyamodjunk ilyesmihez, ami okvetlenül fontos.

A barátnőm javasolta, hogy nézzünk körül ezen az oldalon, mert nagyon biztonságos állványokat készítenek, ő is nemrég vásárolt ilyet itthonra. Eleinte kicsit ódzkodtam ettől a stílustól, de az egyik kis antikváriumban is hasonlókon láttam a könyveket a múlt héten, s egyáltalán nem mutatott rosszul, szóval úgy voltunk vele, miért is ne próbálnánk ki ezt a megoldást. Annál biztosan esztétikusabb lesz bármi, minthogy a földön, kupacokban álljanak a jobbnál jobb kötetek, melyek közül ha valamelyikre szükségünk van, az biztosan harminc másik alatt helyezkedik el.

Nagyon zavart azokban a könyvespolcokban, amiket eddig megnéztem, hogy nem lehet állítani az egyes polclemezek elhelyezkedését, mindig is szerettem volna megoldani valahogy azt, hogy a polcos állvány egyes részein a nagyobb formátumú könyvek kapjanak helyet, míg máshol a kisebbek – ezzel sokkal több könyvet lehetne tárolni, mint a fixen behelyezett polcokkal.

Szerencsére a kinézett termék esetében ez tökéletesen megoldható volt, 33 mm-ként lehetett állítani a magasságot, vagyis ténylegesen kialakíthattam úgy a polcrendszert, ahogyan arra szükségünk volt. Úgy terveztem, hogy egy-egy könyvekkel teli polcot felváltana valamilyen dísztárgyat, esetleg vázát tartó polc, így megtörve a könyvek monotonitását. A fejemben nagyon jól nézett ki, s reméltem, hogy élőben is meg tudom majd valósítani.

Meg is rendeltük a polcos állványt, s örömmel néztünk végig saját mini bibliotékánkon, amikor végre sikerült is belaknunk az új szerzeményt. A horganyzott acél tisztítása sem túl bonyolult, ennek leginkább persze én örültem, a páromnak pedig a polc megjelenése nyerte el a tetszését. Kicsit össze is vitatkoztak a barátnőmmel, aki eleinte nem volt elragadtatva ettől a polcmegoldástól, de aztán, amikor folytattuk a lakás berendezését hasonló, modern stílusban, azt mondta, megváltozott az álláspontja, határozottan harmonikus megjelenése van ennek az egész térnek.

Hamarosan újabb modullal bővítjük a kis polcrendszerünket, mivel „sajnálatos módon” sikerült megtöltenünk az első polcunkat. Az is nagy előny, hogy ezek az állványok tökéletesen illenek egymáshoz, így nem kell elhagynunk eddigi lakberendezési koncepciónkat, ha bővítésre szorul.

Anyukám véleményére nagyon kíváncsi voltam, ő viszonylag konzervatív ilyen téren, de nagyon örültem, hogy alapvetően tetszett neki az, ahogy a lakást berendeztük. Azt mondta, nagyon jól jönnének az irodájában is ezek a polcok, úgyhogy segítettem neki felkeresni ugyanazt a céget. Lassan elkészül az új irattáruk egyébként, ahol már kizárólag ilyen polcos állvány található majd. Persze nekik egészen más igényeik vannak, mint nekünk, de szerencsére nem csak 2 méteres magasságban lehet kapni ezeket az állványokat, amilyet mi is rendeltünk, hanem egészen 8 méterig nagyon széles a méretválaszték. Náluk körülbelül 5 méter magasra emelkedhetnek majd ezek az állványok, hiszen számtalan adminisztrációs anyagot kell a lehető legrendezettebb formában, biztonságosan tárolniuk.