Plazmavágás – zene füleimnek egy ilyen éredekes téma

Tudjátok, hogy mi a közös a plazmavágásban és a G-mixolíd skálában? Semmi. Na jó, talán annyi mégis, hogy sokáig fogalmam sem volt mindkettőről, mit is jelent valójában. Na bezzeg most! A G-mixolíddal azért már egész jó barátságot ápolunk, a dúr 7-es harmoniákra nyugodtan rá lehet játszani improvizációs skálaként, tehát a skála hangjaiból lehet az adott harmónia alatt rögtönözni. A plazmavágás sem bonyolultabb ennél és legalább ennyire gyakorlati dolog is, csak éppen egy kicsit később kötöttünk szoros barátságot vele, mint a G-mixolíddal. Ismeretbővítő vendégposzt következik az acelpartner.hu/plazmavagas oldalon olvasottakról.

Nos, ha eddig teljesen idegen terület lett volna a számotokra az acéllemezek megmunkálásának világa, akkor egy kicsit megpróbálom a kályhától kezdeni. Szóval, ahhoz, hogy olyan formájú acéllemezt kapjunk, amilyennek aztán tovább dolgozni szeretnénk majd, többféle lehetőségünk van. Ezek a lehetőségek annak függvényében változnak, hogy pontosan milyen acélról is van szó. Szénacélról? Netán valamilyen erősen ötvözött acélról? Egyáltalán nem mindegy, hiszen ezen múlik, hogy az adott anyag éppen mennyire lágy, vagy mennyire kemény, tehát, hogy mennyire egyszerű vágni egy bizonyos eljárással. Minél keményebb egy anyag, értelemszerűen annál több energia szükséges ahhoz, hogy megvágjuk. Ezzel szoros összefüggésben lehet másik lényeges tényezőként említeni az anyag vastagságát. Hiszen lehet egy acél erősen ötvözött, hogyha csupán néhány millimétert kellene vágni ahhoz, hogy átlyukadjon az anyag. Ha viszont szeretnénk kihasználni a plazmavágás nyújtotta teljesítményt és akár 60 mm-ig anyagot vágni, akkor ez leginkább a lágyabb acéloknál lesz lehetséges. De persze ezek csak nagyon általános dolgok, minden eset speciális és egyedi egyeztetést igényel.

Szóval, az említett szempontok alapján szóba jöhet a lézervágás, a plazmavágás, a lángvágás és a vízvágás. A lézervágás zseniális dolog, azonban csak meglehetősen kicsi lemezvastagság esetében lehet gazdaságosan alkalmazni, ott viszont remek eredményeket produkál. A vízvágás egy teljesen más kategóriába esik, nem lehet a többivel egy lapon említeni.

Ami viszont jól illeszkedik és kiegészíti egymást, az a lángvágás és a plazmavágás. Ez egy olyan eljárás párosítás, amivel jó eséllyel szinte minden acéllemezt meg lehet vágni gazdaságosan az igényeknek megfelelően. Ebben nyújt remek alternatívát az Acélpartner Kft., akik ezen a két területen igazi szaktekintélynek számítanak. Egyrészt, abban is tudnak segíteni, hogy az adott vevői igényekhez éppen melyik eljárás volna a jobb választás, másrészt aztán meg is csinálják a munkát úgy, ahogy kell. Az acelpartner.hu/plazmavagas oldalon erről, illetve a plazmavágásról bővebben is lehet olvasni.

Bár nem vagyok nagy mágusa a témának, azt azért tudom és végülis logikus is, hogy az például jelentős különbség a kettő eljárás között, hogy a lángvágásnál nagyobb a vetemedés lehetősége, mint a plazmánál. De gondoljunk csak bele, a plazmaívet, ami tulajdonképpen elektromos áram nagyon jól lehet egy adott pontba koncentrálni, irányítani. Ezért ott komoly teljesítménnyel lehet vele lemezeket vágni anélkül, hogy a környező felületeken olyan anyagszerkezeti változások mennének végbe, ami a hőnek lenne betudható. A lángvágásnál viszont érhető módon nehezebb dolgunk van a láng fókuszálását illetően, hiszen ezt sokkal nehezebb egyetlen pontba koncentrálni. Éppen ezért más az egész eljárás hőbevitele, időtartama és módja. Ezért az sem meglepő, hogy ebben az esetben a környező területeken a lemezen más változások is végbe mehetnek, így a vetemedésre is nagyobb az esély, mint a plazmánál.

De ugyanezzel a szisztémával magyarázható a kettő közötti különbség a vágási felületben és pontosságban is. Azonban a megrendelői igények nem minden esetben indokolják a plazma pontosságát, viszont előfordul, hogy nagyobb lemezvastagságot kell átvágni, mint a plazmavágással lehetséges 60 mm. Ekkor remek alternatívát kínál a lángvágás.

Remélem ez elég kedvcsináló volt ahhoz, hogy elhiggyétek, hogy nincs is olyan messze egymástól a G-mixolíd skála a plazmavágástól, vagyis a zene az acélvágástól. Ha a foglalkozás elérte célját, akkor tovább olvashattok a témában az acelpartner.hu/plazmavagas oldalon, vagy keressétek őket személyesen valamelyik elérhetőségükön keresztül.