Balatoni élmények az íráshoz

A gimnáziumi humán tagozatos osztály a mai napig jó viszonyt ápol egymással. Persze vannak osztálytalálkozók és az egyetemi csoporttársainkkal is megtaláltuk a közös hangot, de még így is, lassan tíz év távlatában, még mindig össze szoktunk jönni évente egyszer vagy kétszer és szervezünk valami közös programot. Persze ezekre az eseményekre nem mindig tud mindenki eljönni, de azért mindnyájan igyekszünk és minden évben azon vagyunk, hogy ott lehessünk ezeken az eseményeken.

A tavaly nyáron megrendezett irodalmi találkozó azért is volt az eddigi valaha volt legjobb ilyen eseményünk, mert végre mindenki ott tudott lenni. Mind a nyolcan fel tudtuk magunkat szabadítani és időt is tudtunk szakítani egy fantasztikus hétvége erejéig. Azt tudni kell rólunk, hogy az elmúlt tíz évben, egészen természetesen nagyon sok irányba indultunk el és nagyon sokfelé fújt bennünket a szél. Van, akinek már gyerekei vannak, van, aki a szakmájában maradt és szerkesztő lett valamilyen lapnál, vannak, akik szövegírással foglalkoznak, sőt akad egy hobbiköltőnk is.

Egészen különlegesnek tartom a kapcsolatot, ami bennünket összefűz. Itt van ez a nyolc ember, aki oly sok mindenben különbözik, és mégis! Évek múltán is vágynak egymás társaságára és élvezik az együtt töltött időt, kíváncsiak rá, hogy kivel mi történt és elismerik a sikereiket. És tulajdonképpen mindezt nem köszönhetjük másnak, mint az irodalom és zene iránti olthatatlan rajongásunknak és szeretetünknek.

Tavaly nyáron pedig kiderült, hogy az egyik ilyen amatőr irodalmár már jó ideje kacsintgatván a hajókázással, szépen elvégzett egy tanfolyamot, egy oktató kurzust és jogosítványt szerzett vitorlásra. Ez mindannyiunk szerint nagyon menő dolog és hatalmas elismerésre ad okot. Így arra gondoltunk, meg is kéne néznünk, Jani haverunk vitorlázó képességét és indítványoztunk egy „vitorlás bérlés Balaton” programot! Az ötlet természetesen osztatlan sikert aratott, viszont, alaposan utána kellett járnunk a lehetőségeinknek, hogy melyik cég szolgáltatásait vegyük igénybe.

Jani irodalmárunk ugyanis még erősen kezdő volt a vitorlázás terén, ezért mindenképpen egy olyan helyet kellett találnunk, amelyik figyelembe veszi ezt is a bérbeadásnál. Továbbá arról sem feledkezhetünk meg, hogy nyolc ember igényeit kellett kielégíteni, tehát olyan helyre volt szükség, amelyik rendelkezik megfelelő kompetenciákkal ahhoz, hogy egy szuper hétvégét tölthessünk el a Balatonon.

vitorlás bérlés balaton

Mivel alapvetően egyikünk sem ismerős a Balaton-felvidéken, a hajótársaságokat meg különösen nem ismerjük, ezért segítséget kellett kérnünk. Így hát az interneten beírtuk a keresőbe, hogy vitorlás bérlés balaton, mert biztosra akartunk menni, hogy a találatok elég szűkek lesznek, tehát nem kell egy csomó oldalt feleslegesen megnéznünk. De kiderült, hogy jó logikáztunk ugyanis rátaláltunk arra a helyre, amelyik minden szempontból megfelelő volt számunkra. Ami azért nagy szó, mert hát nyolc embernek megfelelni egyszerre, úgy hogy csak egy vitorláshajó áll a rendelkezésedre, az azért elég nagy szó.

De persze ez a cég elég nagy tapasztalattal rendelkezik ahhoz, hogy ennél sokkal nagyon és ráadásul még sokkal finnyásabb társaságot is lenyűgözzön. Mi a magunk részéről egy csodálatos hétvégét töltöttünk a Balatonon a BalatonPro fantasztikus csapatának és szolgáltatásának köszönhetően. Ennek több oka is volt. De a legjobban úgy tudnám jellemezni őket, hogy rendkívül rugalmasak. De komolyan! Én eddigi nyaralásaim és utazásaim során, még sehol nem találkoztam ilyen lenyűgöző lendülettel és alkalmazkodással. Számukra tényleg az a legfontosabb, hogy a megrendelő minden igénye és elvárása ki legyen elégítve.

Na, akkor most egy kicsit részletezem is, hogy mit értek ez alatt pontosan. Egy felől, foglalkoztak azzal a ténnyel, hogy Jani szeretné gyakorolni a hajózást, de még nincs tapasztalata, ezért egyedül nem szívesen irányítaná a hajót. Ezért egy köztes megoldást ajánlottak. Első sorban egy olyan hajót, amibe mindannyian kényelmesen el is fértünk, de még az a méret volt, amin Jani is gyakorolhatott. Emellé pedig elkísért minket egy profi vitorlázó is. Aki ráadásul nagyon sok jó tanáccsal is ellátta Janit és a kis kezdőnkből igazi vérbeli profit nevelt ki a hétvége leforgása alatt.

Így mi is biztonságban érezhettük magunkat, de Janit is megnézhettük kormányzás közben. Ráadásul, Janinak legközelebb már biztosan nem lesz szüksége segítségre, mert itt megkapott minden olyan segítséget, amellyel kiegészítve a saját tanulását, már magabiztosan fog kormányozni egy hajót a jövőben is.

Nagyon féltünk továbbá nem csak attól, hogy Jani egyedül fog eveztetni minket, hanem attól is, hogy ha esne az eső, akkor mit kezdünk majd. Hát annyira azért nem vágytunk a hajóra, hogy még hidegben és zuhogó esőben is csónakázgassunk a tomboló Balatonon. A félelmünk pedig lássuk be, jogos volt, hiszen ha vissza emlékezünk az elmúlt nyarakra a hirtelen támadó hőség és az annál is hevesebb lehűlés drámai rapszódiával tud lecsapni a gyanútlan emberekre.

Ezért mindenképpen fontos volt a számunkra, hogy valamilyen megoldást kitalálhassunk közösen a szolgáltatóval. Szerencsére azonban arról tájékoztattak, hogy rossz idő esetén minden probléma és plusz költség nélkül átteszik a programunkat egy másik időpontra. Ez egyrészről nagyon megnyugtató volt, tényleg lenyűgöző hozzáállás, azonban esetünkben az is felmerülhetett, hogy egy másik időpontra, már nem tudunk mindannyian elmenni. Janit kivéve persze. Ő természetesen különösen izgatott volt a kirándulás miatt, és semmi pénzért ki nem hagyta volna a lehetőséget.

De ehhez a dologhoz is nagyon pozitívan álltak hozzá! Azt mondták, hogy ha kevesebb fővel érkeznénk, de nyilván egy bizonyos limit fölött, akkor egy másik hajót kapunk majd, maximum. Annyi volt csupán a feltétele, hogy időben szóljunk. Ami teljesen logikus is, hiszen elég sok megrendelésük van és nekik mindenre elő kell készülniük. Aztán erre nem volt szükségünk, mert az elsőre kiválasztott időpontunkban is csodálatos volt az idő!

És hát a legfontosabb, hogy a Balaton minden hivatalos kikötőjében meg tudtunk állni, így nem csupán hajókázásból állt a túránk, hanem több híres balatoni települést is meg tudtunk nézni. Ez különösen azért is volt fontos számunkra, mert csapatunk hivatalos és hobbi írókból, költőkből és többnyire önjelölt irodalmárokból áll. Viszont ahhoz, hogy valaki írni tudjon, tapasztalatok, élmények és tömérdek csodálatos látvány kell. A cég személyesen garantálta nekünk, hogy egy napfelkeltét, amit a Balatonról csodálhatunk meg, sosem felejtünk el. És ez így is lett! Volt olyan közülünk, akinek ez a látvány egyenesen könnyeket csalt a szemébe. És ez nem meglepő, hiszen csodálatos volt a látvány és a klíma. A vitorláson ráadásul élelem (mert hogy előzetes megbeszélések szerint ezt is lehetett igényelni) is volt bőséggel és kávé, természetesen, így azt hiszem számomra ez e reggeli kávézás lesz a legmeghatározóbb az összes valaha elfogyasztott kávém közül.

Többen meg is ihletődtünk e csodálatos élményektől és több remek vers, novella és haiku, sőt még egy szabad vers is született ennek a hétvégének a hatása alatt.

Én azt mondom, hogy  te is mindenképpen keress rá arra, hogy vitorlás bérlés balaton. De ha ehhez nincs kedved, akkor be is linkeltem neked, mert ha egy pici affinitásod is van a Balaton és a vitorlák iránt, akkor semmiképpen se menj más társasághoz! Én már megtaláltam neked az igazit!