Már gyerekkorban is fontos a könyvek szeretetének kialakítása

Már gyerekkoromban is szerettem a meséket, legyen szó filmről vagy mesekönyvről. Mindig nagyon boldogan hallgattam, ahogy a szüleim mesét olvastak nekem. Mai napig meg van bennem a könyvek szeretete. A bátyám sokszor szokott azzal viccelődni, hogy lassan törülközhetek is a könyveimmel, mert elég népes gyűjteményre tettem szert az évek alatt. Mindenevő vagyok ebben a tekintetben is, nincs olyan irodalmi műfaj, amelyben ne találnék legalább egy jó könyvet, de kiderült, hogy még én sem ismerek mindent. Gyakran nézegetek fejlesztő könyveket, mert úgy gondolom, hogy mindenkinek van még hova fejlődnie. Éppen ezért kérdezett meg az egyik barátnőm, hogy tudnék-e ajánlani neki egy gyermekeknek való fejlesztő könyvet. Bevallom őszintén, megfogott ezzel a kérdéssel. Hiába olvasok sokat, azért nem vagyok mindenben annyira jártas, ezért megígértem neki, hogy utána fogok járni a témának.

Jelentem, megtörtént. Néhány körbekérdezést követően, sikerült egy nagyon jó tippet kapnom egy gyógypedagógus barátnőmtől. Ő ajánlotta a https://szilvia-logopedia.hu/iskola-elokeszito-feladatok.php oldalt, ahol több fejlesztő könyv is megtalálható. Kicsit átlapoztam az oldalt én is, mielőtt felhívtam volna a barátnőmet a remek hírrel. Nagyon jó dolognak találtam, hogy többféle készséget is fejlesztenek a könyvek. A könyvek szerzője Szabó Szilvia, aki mesterlogopédus, gyógypedagógus és köznevelési szakértő. Speciális szakterületei közé tartozik a nyelvi késés, megkésett beszédfejlődés, beszédindítás, diszlexia prevenció és reedukáció, iskola-előkészítés, artikulációs terápia és a grafomotoros fejlesztés. Ez már mindenképpen jobb színben festette fel a könyveket, hiszen egy szakértői kéz munkája mindegyik.

Iskola előkészítő feladatok révén, felkészülten kezdődhetnek el az iskolai évek

Én elsősorban az iskola előkészítő feladatokat tartalmazó könyveket nézegettem meg jobban, mert a barátnőm ilyen jellegű könyveket keres a leginkább. A Látogatás a tudás birodalmába első és második részének leírása mellett, megnéztem a Látogatás a vonalak birodalmába címűét is, hiszen az íráskészség is az iskola első évében alakul ki, szóval nem mindegy, hogy milyen alapokkal érkezünk meg a suliba.

Egyesével néztem meg a könyveket, aztán szembesültem vele, hogy akár így egyben ezt a hármat is meg lehet rendelni. A könyvcsomag ára pedig összességében kedvezményesebb, mintha külön-külön vásárolnánk meg őket. Ráadásul a csomag tartalma még 182 db motivációs matrica is. Ezzel a könyvcsomaggal teljeskörű iskola-előkészítés végezhető otthon, vagy akár szakember segítségével online. A könyvcsomag egyébként alkalmas diszlexia és diszgráfia prevenciós foglalkozásokhoz is. A jó iskola-előkészítés lényege az, hogy azok a képességek, készségek, amelyek az iskolához kellenek, azok helyen, életkori szinten legyenek, így az iskolában képessé válik a gyermek arra, hogy örömmel élje meg a tanulást, ne pedig kínszenvedésként, csak azért, mert hiányoznak nála az alapok. A Látogatás a vonalak birodalmába című könyvvel pedig valóban játékos módon, az alapoktól a betűelemekig lehet eljutni. Mindezt úgy, hogy az iskola előkészítő feladatok gyakorlása közben, egyáltalán nem gyakorolják a gyerekek a betűk írását.

Ezen felbuzdulva tárcsáztam is a barátnőmet, hogy elújságoljam neki, sikerrel jártam, ami a fejlesztő könyveket illeti. Átküldtem neki az oldal linkjét, hogy ő is megnézhesse a kínálatot és végül ő maga döntse el, hogy neki mi lenne az igazán megfelelő. Ha engem kérdeztek én az ő helyében biztos csomagban vásárolnék, hiszen így egyénként kiszámolva olcsóbb a könyvek ára, ráadásul sosem árt, ha otthon ennyi féle fejlesztő könyv van az arzenálunkban.