Olvasókör környezettudatosan

Már egészen kicsi koromban megmutatkozott nálam az olvasás szeretete, ezt az információt a szüleimtől tudom. Totyogósként is mindig a gyerekkönyveket lapozgattam, és ahogy nőttem, ez utána sem változott. Sajnos ez a fogékonyságom inkább a humán területekre terjedt ki, az iskolában az irodalom, nyelvtan és a töri órákon kívül nem nagyon izgatott más. A matekot, fizikát kifejezetten utáltam. Édesanyám mesélte, hogy ezek az órák előtti nap gyakran lesett be a szobámba, és sokszor azon kapott, hogy az épp aktuális regényemet falom, amiért persze jó kis leszidást kaptam. Ezek után mindig próbáltam ezt kevésbé feltűnően csinálni, és persze folytattam tovább annak ellenére, hogy tanulási időben anyukám eltiltott a könyvolvasástól.

Felnőve sem változott ez a szenvedély, ugyanúgy rengeteget olvastam. A férjem ennek pont az ellentéte, ő nem is szeret olvasni, esetünkben teljesen megvan az ellentétek vonzzák egymást szállóige. Mindezek ellenére, mivel nagyon figyelmes, hétről hétre el szokott kísérni a városi könyvtárba, ugyanis járok már néhány hónapja egy olvasókörbe. Pár éve költöztünk abba a városba, ahol most is lakunk, mert kaptunk egy jó ajánlatot családi házra, ami kapóra jött, mert pár éven belül úgyis családot tervezünk. Nem ismertem szinte senkit, és az sem segített, hogy egyébként sem vagyok az a nagyon könnyen barátkozós fajta. A férjem természetesen extrovertált, de kedves volt tőle, hogy próbált rajtam segíteni. Ő találta nekem a városi könyvtárban ezt az olvasókört, és bátorított, hogy csatlakozzak, hiszen egy próbát megér. Azt hiszem, elmondhatom, hogy ez volt az egyik legjobb döntést, amit meghozhattam, mert egy nagyon jó közösség része lettem.

A könyvtár maga nem egy túl nagy helyiség, de egy ekkora lélekszámú várost teljesen jól kiszolgál. Viszont a választék meglepően széles! Ráadásul, ha valaki szól a könyvtárosnak, hogy milyen könyvet szeretne, azt igyekszik be is szerezni. Az épületet nem mondanám túl modernnek, de elavultnak sem volt nevezhető. Egy nap viszont váratlan meglepetés ért minket, olvasóköri tagokat. Ahogy ballagtunk a szokásos heti gyűlésre, láttuk, hogy valamilyen munkálatokat kezdtek meg a tetőn. Rögtön mentünk is a könyvtároshoz, hogy infót szerezzünk arról, mi is történik pontosan. Ő azt válaszolta, hogy a könyvtárnak sikerült elnyernie egy pályázatot, aminek köszönhetően a napelem árak elérhetőek lettek, és ezzel együtt a korszerűsítés lehetősége is. Nagyot néztünk erre, mert nem számított senki sem arra, hogy egy ilyen kisvárosban, ahol alapvetően kevés a pályázati támogatás, egyszer megvalósul egy ehhez hasonló projekt.

napelem árak

Mivel mindig is érdekeltek a megújuló energiaforrások, hiszen fontosnak tartottam a környezetünk védelmét, megkérdeztem a könyvtárost, hogy honnan tudnék bővebb tájékoztatást kapni. Ő a sporoljnapelemmel.hu – t ajánlotta, ahol egyszerű, köznapi nyelvezetre van lefordítva minden, amit a napelemekről tudni kell. Eldöntöttem, hogy az olvasókör után hazaérve utána fogok nézni, hogy pontosan mikkel is kell az embernek tisztában lennie, mielőtt belevág egy ilyen nagyszabású beruházásba. Mert bár arról nem tudtam sok mindent, hogy például hogy működnek, azzal tisztában voltam, hogy ez a dolog egy nagyon drága mulatság. Szerintem a legtöbben ezért ódzkodnak attól, hogy belekezdjenek ebbe az egészbe, pedig a dolog nem ennyire fekete és fehér, vannak itt is alternatív megoldások, mint mindenhol máshol.

De miért is lehet olyan sokat spórolni a napelemekkel, mint amit mindenhonnan hall az ember? Nos, erre a válasz igen egyszerű. A napelemek a napsugarakat felhasználva áramot termelnek, amit felhasználhatunk háztartásunk elektronikai cikkeinek esetében. Tehát saját magunknak termeljük az áramot, nem pedig a szolgáltatótól vesszük, ami igen jelentős pénzmegtakarítást jelent, ha a villanyszámlát nézzük. Ezek a be nem fizetett összegek szépen lassan összeadódnak, és az évek során előbb – utóbb megtérül a napelemekbe fektetett pénz. Viszont felmerülhet a kérdés joggal mindenkiben, hogy ugyan mi a helyzet éjszaka, hiszen a napelemek csak nappal termelnek áramot. Azt tudni kell, hogy ezek az eszközök sokkal több energiát termelnek, mint amennyire egy átlag háztartásnak szüksége van. Ezt a felesleges energiát kétféleképpen lehet eltárolni: az egyik az a lehetőség, amikor akkumulátorokra töltik, viszont a szakértők ezt nem annyira ajánlják. Ugyanis ez nem a legköltséghatékonyabb megoldás, ráadásul az akkumulátorok élettartama sem olyan hosszú, hogy érdemes lenne inkább ezt a lehetőséget választani. A másik az, amikor a plusz mennyiséget visszatöltjük a hálózatra, tehát tulajdonképpen eladjuk a szolgáltatónak, akinek ezért fizetnie kell. Este, amikor a napelemek nem termelnek áramot, akkor ugyanúgy a szolgáltatótól kell venni az áramot, mint mindenki másnak, de hozzá kell számítani a korábban hálózatra visszatöltött áramot is. Így fog kijönni a számla végösszege tulajdonképpen nullára.

Mivel egy napelemes rendszer igen drága, az sem utolsó szempont, hogy vajon mennyire tartósak, mennyire jó a minőségük. Viszont, ha ezeket az eszközöket az ember megbízható szolgáltatótól veszi, akkor nem kell attól tartania, hogy még a megtérülés előtt tönkremennek. Ez a weboldal által forgalmazott napelemek, a Sharp Solar eszközei nem kevesebb, mint 25 év garanciát vállalnak arra, hogy a termékeik működni fognak. Azonban ez nem sima termékgarancia. A vállalat azt is ígéri, hogy ezek az eszközök 25 év múlva nem hogy működni fognak, de a gyári teljesítményük 80 % – ával fognak működni! Viszont azt látatlanban nem fogják tudni pontosan megmondani, hogy mennyibe is kerül egyénileg nekünk a napelemes rendszer. Ezt az után fogják tudni kiszámítani, hogy kijönnek hozzánk helyszínre, és végeznek egy felmérést, ami az árajánlat kéréséhez hasonlóan szintén ingyenes.

Nagyon meg voltam lepve, hogy ma már mennyi minden elérhető az érdeklődők számára információk terén. Emlékszem, az elején, amikor bejött ez az egész napelemes rendszer, ha út közben láttunk valamelyik házon napelemeket, az olyan rejtelmesnek, misztikusnak tűnt, hiszen szinte semmit nem tudtunk róla, hogyan is működik ez a dolog. De egy nagyon jó kezdeményezésnek tartom ezt, hiszen híján vagyunk manapság már a fosszilis tüzelőanyagoknak, amire mindeddig alapoztuk az életünket Előbb vagy utóbb meg kell találnunk olyan más módokat, amivel nem szennyezzük a környezetünket, erre nagyon jó példa a napelem. Bár nem olcsó, mégis hosszútávon sokat lehet vele spórolni, és még az ökológiai lábnyomunkat is csökkenthetjük. Ahogy láttuk a könyvklubosokkal a munkálatok elkezdését a könyvtáron, ihletet kaptunk, és azt szavaztuk meg, hogy a következő gyűlésre elolvasandó könyv a környezetvédelemmel, illetve a globális felmelegedés elleni harccal legyen kapcsolatos. Sosem gondoltam, hogy egyszer ilyen könyvet fogunk majd elolvasni, de épp itt volt az ideje a változásnak nem csak az energiaellátás terén, hanem a könyvek témája terén is. Annyi mindent olvastam a témáról, hogy ki tudja, lehet egyszer a férjemmel mi is belevágunk ebbe az egészbe!