Visszatér a klasszikus humor, hélium palackot a bohócoknak!

Szomorú dolog, hogy a bohócok, akik régen mindig a jókedv, a humor és a nevetés jelképei voltak, a mai kultúrában már egészen másképpen jelennek meg: az amerikai filmek, sztereotípiák miatt az emberek elkezdtek minket ijesztőnek látni, és már egyre kevesebben hívnak meg minket gyerekeik születésnapjára vagy más programjaira. Pedig amikor én úgy döntöttem, hogy elkezdek bohócnak tanulni, és a normális munkám mellett összerakok valami kis egyéni showt, amivel hétvégente családokat vagy kórházakat látogathatok meg, csak az volt a célom, hogy örömet okozzak.

Végül, most úgy néz ki, hogy találtam valamit, amivel visszahozhatom a régi humoros előadásaimat, ahol a gyerekek még nem félnek – ez pedig az, hogy több hélium palackot használok el, mint eddig. Korábban ezeket a gázpalackokat csak arra rendeltem, hogy a héliumos lufikat töltsem meg velük, és abból készítsek el különböző lufiállatokat az embereknek, amik akár repülni is tudtak, hogyha nem vezetjük őket „pórázon”, azaz madzagon. Mint kiderült, a gyerekek azonban amint elmegyek, ezeket arra használják, hogy kinyissák a szájukat és kiszívják belőlük a héliumot, hogy magasabb hangon tudjanak beszélni – ha pedig őket ez érdekli, akkor én miért ne csinálhatnám ezt? Először, amikor az előadásomba bevezettem azt a mutatványt, amikor beleszívok én is a hélium palackomba, majd elkezdek magas hangon beszélni, még én is bátortalan voltam, de mikor rájöttem, hogy szinte mindenki azonnal hahotázásban tör ki egy ilyen hatására, már komplett műsorszámot kezdtem el e köré szervezni. Hamar eljutottam oda, hogy a műsorom egy jelentős részét kitette az ezzel való bolondozás, sőt, ha olyan volt a helyzet, még a gyerekekhez is odavittem a hélium palackot, és megengedtem nekik, hogy kipróbálják, milyen a saját hangjukat magasan visszahallani. Mondanom se kell, ez még nagyobb nevetést okoz mindig mind a beszélőnek, mind azoknak, akik ismerik őt.

Ahhoz, hogy a hélium palackos trükköt eljátsszam, szükségem volt azonban egy olyan helyre, ahol a lehető legkedvezőbb áron tudok gázpalackokhoz hozzájutni. Eddig mindig csak annyi kellett, hogy egy-egy lufit meg tudjak tölteni, most viszont több szükségem van a gázra, mint valaha. Ezért elkezdtem az ismerőseim között érdeklődni, hogyha ők gázpalackot keresnek, akkor mégis honnan tudnak beszerezni, és elég hamar ráakadtam egy olyan webshopra, ahol foglalkoznak hélium palackkal is. Valójában persze emellett még sok más is található náluk, de nekem most nem a hegesztéshez vagy a főzéshez kellenek gázpalackok, így az a legfontosabb, hogy ez a termékük elérhető akár házhozszállítással együtt is – ami, ha két palackot veszek, hogy legyen egy tartalékom, már nagyon jól meg is éri. ez utóbbi azért szükséges, mert a könnyű hordozhatóság miatt mindig a legkisebb, 5 literes kiszerelésre ruházok be. Így is szokott problémát okoz az is, hogyha ezeket magammal kell cipelnem. Emellett már volt olyan is, aki nem akart beengedni egy fellépésre, mert azt gondolta, hogy fel fog robbanni. Való igaz, hogy a hélium palackok nem megfelelő használata és tárolása is problémát okozhat, így meg kellett nyugtatnom, hogy nálam semmi ilyenről nincsen szó, és megbízhat bennem, hogy a sok év tapasztalata alapján már tudom kezelni az eszközt, biztonságos elzárással, kinyitással együtt.

A rendeléses rendszer szerencsére eddig a hellyel együtt bevált, és mióta rájöttem, hogy milyen hasznos tud lenni az extra hélium, mindig van elég otthon raktáron ahhoz, hogy tudjak magammal vinni az előadásokra. Sokszor volt már az is, hogy a szülők megkérdezték, hogy honnan rendelem őket, mert a gyerekük jókedvét látva arra gondoltak, hogy ők is beruházhatnának egyre, akár héliumos lufikhoz, akár néha napján egy kis szórakozáshoz. Ilyenkor mindig merem nekik azt a helyet ajánlani, amit ismerek, és magamban pedig örülök neki, hogy a klasszikus humor eszközei még a mai világban is ilyen hasznosak tudnak lenni.