Ez így tényleg nem mehetett tovább, örülök a változásnak

Nemrég, amikor a menő hangrendszeremből bömböltettem a zenét és épp egy izgalmas könyvet olvastam a környezetvédelem témájában az e-book olvasómról, elgondolkodtam azon, hogy itt nálunk, Magyarországon honnan jön az áram? Külföldről vagy belföldről? Fenntartható forrásból vagy valami olyan erőmű bugyraiból, ami nap mint nap rengeteg fölösleges anyaggal terheli a környezetünket. Abban biztos voltam, hogy rengeteg áramot fogyasztunk, mi, magyar emberek, úgyhogy szerettem volna erről pontos válaszokat találni.

Sajnos azt nem tudtam meg, hogy az az áram, amit külföldről importálunk honnan és milyen körülmények közül érkezik, de azt megtudtam, hogy mi a terv. Tíz éven belül szeretné Magyarország elérni, hogy teljesen saját maga termelte áramot használjon és ne kelljen külföldről importálni. Környezetvédelmi szempontból ez még semmit nem jelent, de azért az igazi honfi szíveket megdobogtatja a függetlenség gondolata. Ami nekem inkább tetszett, hogy mindezt úgy szeretnék elérni, hogy ötven százalékát a paksi atomerőmű biztosítja és a maradék ötven százalékot pedig napelemek. Az atomerőmű környezetvédelmi szempontból picit terhes dolog, hiszen vegyi anyagokat termel melléktermékként, valamint a hűtések során felmelegíti a Dunát, de úgymond megújuló forrásból dolgozik és annyira mégsem szennyezi a környezetet, mint például egy szénerőmű. Na de a napelem, az a tuti!

Magyarországon az évi napsütés órákban számolva és tájegységektől függően 1800 és 2200 óra között mozog. Az információ forrása egy napelem park kivitelezéssel foglalkozó oldal, nagyon sok hasznos dolgot innen tudtam meg erről a projektről. Szóval, képzeljétek el, egy jó minőségű és teljesítményű Sharp márkájú napelem (amivel ők dolgoznak), még északon is képes az áram létrehozására. Észtországban évi 1600 és 1900 órát süt a nap, és még náluk is megéri a napelem. Hát akkor nem is tudom, hogy mi miért vártunk ilyen sokáig. Na de a lényeg, hogy országunk belendült és németországi valamint osztrák mintára kitalálta, hogy érdemes lenne bevonni a földműveseket ebbe a napelem projektbe, mégpedig úgy, hogy könnyebbé tették számukra az engedélyszerzést és a kölcsönt a napelem farm telepítésére, majd az áramot, amit termelni fognak a mezőgazdászok, az állam felvásárolja tőlük. Csak egy hektárra telepíthetnek 0,5MW-os teljesítményű napelem farmot, de szerintem már ez is nagy dolog, ráadásul háromezer ilyen kis napelem farm létrehozását szeretné támogatni az áram, ezzel érnék el a maradék, már említett ötven százalékot az országon belüli áramtermelésből. Ez szerintem remek ötlet. Örülök, hogy egyre inkább azzal a tendenciával találkozom, hogy a fenntartható áramforrások fele fordulnak az emberek. Például erről az oldalról tudom azt is, hogy lassan már két hónapja él egy eus pályázat a mi országunkban is, ami révén cégek pályázhatnak vissza nem térítendő összegeket napelemparkok telepítésére az épületeik tetejére.

napelem park kivitelezés

Hát ez valami csodálatos. Nyilván az ő esetükben csak saját maguknak hozhatják létre az áramot, de ez is nagyszerű. Minél több napelem jelenik meg kis hazánkban, annál természetesebb és elfogadottabb lesz ez a megoldás. Én pedig annál nyugodtabban fogok zenét hallgatni és feltölteni az e-book olvasómat és a telefonomat. Persze, tudom, hogy ezzel nem én vagyok Magyarország legnagyobb áramfogyasztója, de mégis fontosnak tartom a dolgot. Ráadásul most, ahogy már említettem, ezek a nagy fogyasztást igénylő cégek is jelentkezhetnek erre a pályázatra és teljes fogyasztásukat átalakíthatják fenntarthatóvá. A pályázat nehézségeiben egyébként ez a cég, aki amúgy telepítéssel foglalkozik, valamint hasznos információkat közöl a weboldalán, szívesen segít. Ezt kedves gesztusnak tartom, hiszen ők ezzel foglalkoznak és nyilván jártasabbak a témában, mint mások. Nem azt mondom, hogy mindenkinek mindenben segítenie kellene egymást, mert akkor megszűnne a piac, de néha egy kis kedvesség és odafigyelés nem árt.