Olcsó ”zöld” koncert a napelem ár miatt!

Az a jó a világban hogy fejlődik és nem elégedett meg az emberiségek a pattintott szerszámokkal és a bottal való kő vagy fa csapkodásánál, hogy a barlangi mulatságon szórakoztassa magát. A zenész szakma is hasonlóan régi, mint a kurtizánkodás, ha nem régebbi!  Persze az ősember kezdetleges, inkább ütős hangszereket és némi fúvóst használt, ha az üreges csontokat lehet hangszernek nevezni. A lényeg, hogy megtalálta a mulatságához megfelelő eszközöket. Aztán, ahogy megelégelte a nem túl hatékony eszközeit, úgy nőtt az igény a jobbnál jobb hangzásra, ritmusra, dallamra.

Ahogy fejlődött az emberiség és a tudomány, haladt vele a zene is és egyre modernebb szebb és érdekesebb hangszínű hangszerek láttak napvilágot. Nem is gondolná az ember, mennyi fejlődésen ment keresztül a mai kalapácsmechanikás zongora, vagy akár csak egy hegedű.

Egy érdekesség, a mai ember ma már hamisan hall, mert a zongora temperált rendszere miatt, elvesztek azok az intonációs apróságok, ami a mai enharmónikus hangokat még is kissé mássá tette, mert például a ”fisz” hangot magasabbra intonálunk hegedűn, mint egy ”gesz”-t.

Most, amikor már bárki, bárhol, többféle platformon zenélhet, már csak az számít, hogy minél tovább, minél hangosabban és minél többféle stílus tudjunk hallgatni. Ezzel sincs semmi baj, kicsit károsodik a fülünk, mert egy koncert 90-120 decibel is lehet, és mi pedig fizetünk ezért az élményért, néha nem is keveset! A túlerősített, torzított hangok, nem csak károsak tudnak lenni az emberi fülre, de hatalmas teljesítményű eszközökre van szükség a működtetésükre, amik rengeteg energiát fogyasztanak.

Földünk pedig már fogy ki az energia felszereltségéből, ezért nagyon hasznos lenne, ha a megújuló energiaforrásokhoz fordulna az emberiség.  Egyre több támogatás kapnak a modern gondolkodású emberek a napelem rendszerekre.

Milyen szép is lenne egy olyan szabadtéri koncert, ahol az energiát napelemek biztosítanák. Amíg épül a színpad, addig az esti mulatságra töltenék az energiaforrásokat ezek a korszerű rendszerek. Lehet, hogy a jegy is olcsóbb lenne, mert kevesebb lenne az áramfogyasztás. Meg amúgy is kifejezetten dekoratív lenne egy napelem panelekkel fedett színpad. A fényt hanggá és fénnyé alakító gondolat, pedig a filozófusosabb elméket egyenesen elvarázsolná, sőt, ha véletlen valami mókás pirula dolgozik, az emberben lehet, látná világítani a hangot! Ez akár egy neo Woodstock alap is lehet!

Remélem, hamarosan jönnek még a napelemes hangszerek is, mert azonnal vennék egy elektromos gitárt, beépített 3-5 wattos erősítővel, amit szintén a nap lát el energiával. Ez minden bizonnyal forradalmasítaná az utcazenélést. Akár egy hátizsákkal a hátunkon, és azzal a gitárral stúdió minőségű mini koncertet adhatunk, hogy a szürke hétköznapokat feldobjuk a minden nap ugyan azon a vonalon közlekedő embereknek. Mert, mindenki szereti a minőségi utcazenét, amiért érdemes megállni és kikapcsolni magunkat 5 percre, mert utána frissebbek leszünk, mert a zene, mint a nap felpezsdít!

Ami biztos, ha szeretnénk sokáig hallgatni még zenét, akkor ideje a saját környezetünkbe változást előidézni energiafogyasztás szempontjából. Sokkal alacsonyabb már a napelem ár. Egy kisebb háztartást, vagy irodát már bőven el tudunk látni egy 3kW-os napelem rendszerrel. Ha, minél nagyobb igény lenne ezekre az áramforrásokra, akkor a fejlesztésükbe és a gyártásukra is nagyobb figyelmet fordítanánk, és sokkal hamarabb tehetnénk a bolygónkat élhetőbbé és talán sok globális probléma lelassulna, vagy talán végleg megszűnne!

A napra nem csak egy világító égitestként kell gondolni, hanem mint az élet és energia forrása. Fény nélkül nem alakult volna ki az élet a bolygónkon, és ha már kialakult tartsuk azt meg minél tovább, hogy számtalan generáció megtapasztalja mind azt a rengeteg csodát, ami körül vesz minket.