A barátnőm irodalmi blogja segített végső soron

Van egy olyan barátnőm, akiről már egészen kicsi kora óta tudja mindenki, hogy van tehetsége az íráshoz. Nagyon szépen meg tudja fogalmazni a gondolatait, és emellett a humora is igen jó. Éppen ezért mindig is népszerű volt, emiatt pedig az igazat megvallva, kislány koromban kissé irigykedtem is rá. Érthető, hiszen ki ne szeretne olyan értelmes és humoros lenni, mint ő? Persze én is profitáltam az ő képességeiből, mert ha szükségem volt segítségre irodalomból egy – egy verselemzés házi feladat kapcsán, mindig a segítségemre sietett. Nagy álma volt, hogy egyszer azzal foglalkozzon, amit a legjobban szeret vagyis az irodalommal. Eleinte nem úgy tűnt, hogy ez teljesülni fog, hiszen ami munkahelyekre felvették volna, azok bizony nem fizettek volna annyit, hogy el tudta volna magát tartani abból a fizetésből. Amikor megkérdeztem, miért váltott pályát, azt válaszolta, hogy bármennyire is a szenvedélye írás, nem szeretné, ha felkopna az álla.

Végül nem nyugodott bele, hogy az életéből teljesen eltűnt az irodalom, ezért úgy döntött, hogy indít egy blogot. Nem volt más célja vele, mint hogy kiírja magából az érzésit, és esetleg egy pozitív hozadék lesz, ha valaki netalán el is olvassa. Nagyon jó írásokat publikált hétről hétre, én magam is rendszeres olvasója lettem a blogjának. Aki olvassa az írásait, az szerintem egyetért abban, hogy az ember egy idő után szinte “függő” lesz, annyira magukkal ragadnak a történetei. Telt, múlt az idő és egyre több olvasója lett, ami miatt a barátnőm teljesen le volt döbbenve. Én mondtam neki, hogy ezen semmi csodálkozni való sincs, hiszen olyanokat ír, amik egyszerűen követelik, hogy az ember tovább olvasson. Egy idő után olyan szintre sikerült elérnie, hogy a munkahelyét ott tudta hagyni, amit egyébként nem is szeretett, és főállású bloggerként kezdett el működni. Ezzel teljesült a nagy vágya, az, hogy az írással tudja megkeresni a mindennapi betevőt a családja számára.

Az egyik története alatt egy olyan hozzászólásra bukkantam, ami számomra igen nagy segítség volt. A barátnőm egyik blogbejegyzése egy humoros történet volt azzal kapcsolatban, amikor a férjével ketten szerették volna kicserélni a nyílászáróikat. Ebből nagyon sok humoros helyzet adódott, ugyanis mindketten amatőrök voltak a témában, de szerették volna szakértő segítségének igénybe vétele nélkül megoldani az egészet. Természetesen ebből nagyon sok baki és viccel helyzet adódott. Az egyik hozzászóló leírta, hogy ezzel kapcsolatban ő és a férje is megjárta a hadak útját. Ezért ajánlott egy weboldalt, ahol nagyon sok hasznos tanácsot talált, ami nagyban megkönnyítette a dolgukat. Be is linkelte az ominózus oldalt, így eldöntöttem, hogy megnézem magamnak, mik is azok a hasznos tanácsok, amiket a kommentelő említett.

Ez a muanyagablakom.hu weboldal volt, ahol olyan dolgokat tudtam meg, amik nagyon hasznosnak bizonyultak a közelgő ablakcsere projektünkkel kapcsolatban. Jelenleg fa nyílászáróink vannak a kis kertes házunkban, amit a férjemmel nem sokkal azután vásároltunk, hogy összeházasodtunk. A házvásárlás és egy esküvő lebonyolítása elég sok terhet rótt ránk, így nem volt lehetőségünk túl sok felújítást végezni a házon. Ezért úgy döntöttünk, hogy majd szépen lassan, apránként felújítunk mindent. A soron következő dolog a nyílászárócsere volt. Fa ablakaink voltak, amiket még az előző tulajdonosoktól örököltünk meg. Elég jó állapotban voltak még a beköltözéskor is, de sajnos nem szigeteltek túl jól. Ezért tudtuk, hogy a kicserélésüket nem lehet örökké halasztani.

Ezen a weboldalon azt olvastam, hogy egy modern háztartásban az egyik legjobb döntés az, ha a régi, rosszul szigetelő ablakainkat lecseréljük új, műanyag darabokra. Én magam azt gondoltam, hogy mivel ezek műanyagok, sokkal sérülékenyebbek, mint fa társaik, azt strapabíróbbnak hittem. Azonban ez az elképzelésem alapjaiban dőlt meg, mikor elolvastam, hogy a különleges technikának köszönhetően gyártáskor sokkal ellenállóbbá teszik őket, mint például a fa ablakokat. Hiszen az természetes anyag, és mint minden más, az is folyamatosan bomlik. Ez nem jutott volna eszembe, de örültem, hogy felvilágosítottak erről az oldal szerkesztői.

Egy elég pontos és részletes leírást találtam arról, hogy történik a műanyag ablakok legyártása. Érdekesnek gondoltam a leírt dolgokat, mert véleményem szerint nem árt, ha minél többet tudunk meg arról, amivel éppen foglalkozunk. Főleg, ha ez olyan nyelvezettel íródott, hogy a laikusok is teljesen megértsék, pontosan miről is van szó. Ez esetemben teljesült is, hiszen nőként az egyik dolog, ami a lehető legtávolabb állhat tőlem, az a nyílászáró gyártás. A műanyag ablak gumi szigetelés segítségével kerül olyan állapotba, hogy megóvja a házakat attól, hogy az emberek az utcára fűtsenek. Ugyanis a műanyag maga igen rossz hővezető, így nem kell amiatt aggódni, hogy a meleg a szobából esetleg kiszökik. Nagy segítség tud lenni abban, hogy az ember lefaragja a költségeit. Nekünk elég magasak szoktak lenni a számláink telente a rosszul szigetelő fa ablakaink miatt. A barátnőmtől tudom, mennyire nagy segítséget tud jelenteni egy jó minőségű ablak. Azt mondta, hogy amióta ők lecseréltek minden ablakot, jóval kevesebbet kell fizetniük a fűtési számlák rendezésekor.

műanyag ablak gumi szigetelés

A másik dolog, amivel kapcsolatban aggályaim voltak, az az volt, hogy nem kell – e esetleg attól tartanom, hogy mivel ilyen jól szigetel egy műanyag ablak, hermetikusan lezárhatja a szobát? Szerencsére erre is megkaptam a választ, még pedig azt, hogy ez valóban előfordult a régebbi típusoknál és penészesedést okozott. Ma viszont már nem kell ettől tartani, mert a modern technika talált erre a gondra is megoldást. A mai darabok között éppen ezért lehet olyan termékeket találni, amik szellőzéssel vannak ellátva. Ennek két típusa van. A mechanikus és a higro résszellőztető. A mechanikus változatot általában mi magunk tudjuk működésbe hozni. Ez rendszerint az ablak kilincsének 45 fokos elfordításával történik. Így szabaddá válik egy nagyon pici rés, amin keresztül tud a levegő áramolni, de az ablak csukott állapotban marad végig. A másik esetben a rendszer gépesítve van, és ez a rendszer folyamatosan figyeli a levegő páratartalmát. Van egy határérték, aminek ha fölé emelkedik a páratartalom, akkor automatikusan kinyílik ez a kis szellőzőrés. Így akadályozza meg, hogy túl nagy legyen a szobában a pára.

Van még egy dolog, ami a műanyag ablakok felé billenti a serpenyő nyelvét. Ez pedig az, hogy a fa ablakokat megrepesztheti a nedvesség, míg műanyag társaik ellenállnak neki. A régebbi típusoknál előfordult, hogy a napsugárzás nem kímélte a műanyag ablakot, ma viszont ez a probléma már ki van küszöbölve, így emiatt sem kell az embernek aggódnia. Nagyon örültem, hogy rátaláltunk erre az oldalra, a férjem azóta is a bejegyzéseket bújja!